Besökscenter Elden & Skogen Ramnäs

Den 31 juli 2014 startade det som kom att bli den största skogsbranden i Svenskt mannaminne. Efter en gnista från en skogsmaskin tog det inte lång tid förrän elden hade ett hårt grepp om skogen.

I augusti 2015 startade vi i samarbete med Sören Larsson Ramnäs Virsbo Naturklubb, Lars Gabrielsson Nordic Safari och Hans Zwiknagel Brandskyddsföreningen Västmanland ett besökscenter vid Ramnäs Hotell & Konferens, namnet blir Besökscenter Elden & Skogen Ramnäs.  Där visas fotografier, levande bilder på skärmar, information om djur och natur före och efter en brand av denna storlek, en modell av skogen från istid till framtid mm. Det finns även ett barnrum där barnen bland annat kan prova på att krypa genom en tunnel för att rädda någon där det brinner.
www.eldenoskogen.se

 

 

Vi har öppet för allmänheten varje fredagar och lördagar kl 11.00 – 15.00  Fri entré

Boka din guidade tur!
Alla guidningar vid Besökscentret Elden & Skogen, samt guidning i brandområdet bokas via Ramnäs Hotell & Konferens tel:  0220 380 90 eller epost: bokning@ramnaskonferens.se

IMG_0093

 

 

 

Utställning och försäljning:

Anna Eilert keramiker med fantastiska och unika konstverk i rakubränd lera,
bla tretåig hackspett, solsvart skalbagge mm.

Sven Niemi hantverk i silver, halsband och örhängen inspirerade från Svedjenävan.

Christer Sjöberg foton från brandskogen

Gruppbokningar tel 0220 380 90 eller via mail: bokning@ramnaskonferens.se

 

12 maj!!   föreläsning av metrolog Helen Tronstad från svt
förköp och bokning  tel 0220 38090 eller bokning@ramnaskonferens.se
16.00 Besökscenter Elden & Skogen öppnar
17.00 Kaffe-Te smörgås
18.30 Föreläsning           Pris 260:- per person

Föredraget beskriver de klimatförändringar som redan märks både ute i världen och i Sverige, samt vad vi kan förvänta oss i framtiden. Helen kommer även att berätta hur förändringarna kan påverka kommande skogsbränder.

IMG_8567

 

Söndagen den 3 augusti anlände ledningscentralen till Ramnäs Hotell & Konferens. Varje millimeter av vår anläggning användes av Staben, länsstyrelsen, kommuner, polis, militär mm. Samtliga konferensrum och grupprum fylldes till bredden, utanför bastun och i relaxen ställdes det upp bord och stolar. Till och med våra förråd tömdes för att användas som arbetsrum. Logirummen användes flitigt med extrasängar och madrasser på golven, även att sova direkt på golvet och i korridorer gick bra för vissa. Utomhus slogs det upp tält, containrar ställdes, bandvagnar kördes och överallt gick det poliser, militärer, brandmän och frivilliga, journalister fanns på plats från dag ett. Vi hade mat framme dygnet runt och kopiatorn kördes varm både dag och natt. För oss var det svårt att lägga den kontroll vi har i vanliga fall åt sidan. Men som slutord vill vi säga att vi är stolta och mycket glada att vi kunnat underlätta för alla som på olika sätt bidrog till att branden bekämpades så snabbt som det gick. ramnäs